Slipsets historie

Vi har hos butterflyeksperten.dk kigget tilbage i arkiverne og lagt en masse spændende historie på tegnebrættet.

Slipset går helt tilbage til 221 år f.Kr. Her var det særligt Kinas første kejser, Qin Shi-Huang-Di, der havde stor indflydelse på denne opfindelse. Han ville have sin hær, som lød på hele 7500 terakottakrigere, med sig i graven til at beskytte ham i døden. Da man fandt kejseren og alle hans krigere, bar han en silkeklud om sin hals.

Dog var manden, der blev anderkendt for opfindelsen, en anden, nemlig Louis XIII (1618-1648). Dengang var navnet på slipset noget andet, nemlig kluden eller kravatten. Louis XIII samlede en kroatisk kavaleriregiment, der red med disse klude rundt om halsen. Denne innovative beklædningsdel blev hurtigt populær i England, hvor Charles II vendte tilbage til England og viste sin nye halsklud frem. Englænderne byggede hurtigt videre på idéen om halskluden og fandt hurtigt en ny måde at binde den på.

I begyndelsen af 1800-tallet dukkede halskluden atter op, hvor den igen blev associeret med den rette militære påklædning. Særligt de unge mænd viste stolt deres halsklude frem for at vise deres entusiasme og glæde ved militæret.

Den første bog, der omhandlede halskluden, udkom i år 1818, hvor der i alt var forklaringer af 14 knuder. Denne bog hed "Neckclothitania" eller "Tietania".

I året omkring år 1920 blev halskludens stof ændret til det lange stykke stof, som vi kender fra nutidens moderne og ekstravagante slips, hvortil den første knude hed "four-in-hand". Navnet kom af, at den lænede sig op af tømrerne fra den firspandede hestevogn, som den engelske adel transporterede sig i omkring år 1800-tallet.

search